Αρχική Ροή Κύρια Ειδησεογραφία Πολλά τα Λεφτά Φώτη

Πολλά τα Λεφτά Φώτη

0
Πολλά Τα Λεφτά Φώτη
Πολλά Τα Λεφτά Φώτη

1.5 εκατομμύριο ευρώ έβαλε σε κάθε ομάδα ο ΟΠΑΠ και οι υπόλοιπες στοιχηματικές εταιρείες για την εκμετάλλευση των ομάδων του ελληνικού πρωταθλήματος στο στοίχημα. Η κίνηση ήρθε κάπως αργά, καθώς ο Μελισσανίδης έδειξε τις ευαισθησίες του και στήριξε μόνο συγκεκριμένες ομάδες της διοργάνωσης. Τελικά επικράτησε η λογική και ο ΟΠΑΠ μοίρασε ένα σεβαστό ποσό, για τους μικρούς της διοργάνωσης, και έδωσε μεγάλη ανάσα σε πολλές ΠΑΕ.

Τα νέα δεδομένα στο ποδόσφαιρο δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί καθολικά. Τα έσοδα από τον ΟΠΑΠ είναι ένα από τα μεγάλα πακέτα που έρχονται να ζεστάνουν τις τσέπες των ΠΑΕ και ΚΑΕ της μεγάλης κατηγορίας.

Τα τελευταία τρία χρόνια παρακολουθήσαμε μία τριλογία ταινιών με πολύ δράμα, γέλιο και πολιτικές υποσχέσεις τα τελευταία τρία χρόνια. Το νερό φαίνεται ότι μπαίνει στο αυλάκι και η συλλογική διεκδίκηση καλύτερων συμβολαίων παίρνει φόρα εβδομάδα με την εβδομάδα.

Οι διεκδικητές των τηλεοπτικών είναι οι εταιρείες Nova και Cosmote. Η Cosmote έχει κάνει τεράστια βήματα για να αρπάξει όλα τα φιλέτα από τη Nova, το οποίο και το έπραξε με την υπογραφή συμβολαίων με τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα και διοργανώσεις της Ευρώπης.

Η μάχη δεν έχει ούτε καν ξεκινήσει. Η Nova χτύπησε το Ισπανικό και το Γερμανικό πρωτάθλημα για τις χρονιές 21 έως 24 και πήρε μερίδιο της αγοράς από τα χέρια της Cosmote. Η Cosmote έκλεισε το Champions League για την ίδια περίοδο και έχει αποφασίσει να «τιμωρήσει» τη Nova μπαίνοντας γερά στη διεκδίκηση των εγχώριων πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου.

Το αρχικό βήμα έγινε από μεριάς Cosmote με την περσινή συμφωνία του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού για τη μετάδοση αγώνων του ερασιτέχνη από τους διαύλους της Cosmote, ενώ φέτος αναμένεται να απλωθεί σε περισσότερους συλλόγους και δη στα ποδοσφαιρικά τμήματα.

Η περσινή χρονιά ανέβασε τον πήχη για τις «μικρές» ομάδες στο 1.3 εκατομμύρια, περίπου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη θέση, και οι τότε άστεγες ομάδες πήγαν στο μοναδικό ενδιαφερόμενο, τη Nova.

Το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις με τις δύο εταιρείες να κονταροχτυπιούνται για το ποια από τις δύο θα πάρει την εγχώρια διοργάνωση.

Μετά την «Α», το χάος

Μπορεί τα πράγματα να δείχνουν πιο ρόδινα για την Α’ κατηγορία, για τη Β’ κατηγορία δεν είναι και τόσο. Το ποσό που θα λάβει κάθε ομάδα μειώνεται σχεδόν κατά δέκα φορές, για τα έσοδα από τον ΟΠΑΠ, ενώ για τα τηλεοπτικά ίσως και περισσότερο.

Το πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας έχει μεγάλο ανταγωνισμό, λίγα έσοδα και πολλά χωράφια. Στη Β’ κατηγορία παίζουν 4 ομάδες που με βάσει τους προηγούμενους κανονισμούς θα έπρεπε να παίζουν στην Α’ κατηγορία.

Η μείωση των ομάδων από 18 σε 16 και τώρα σε 14 στην Α’, έκανε τη διαφορά δυναμικής στη Β’ ακόμα πιο μεγάλη. Οι 4-5-6 πρώτες ομάδες κάνουν πρωταθλητισμό, μεταξύ τους, και οι υπόλοιποι παλεύουν να κατέβουν στο γήπεδο.

Η πτώση σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα σημαίνει σχεδόν μηδενική κάλυψη των εξόδων από τα τηλεοπτικά, το στοίχημα και τα εισιτήρια, στους καιρούς που διανύουμε. Τηλεοπτικά η Β’ καλύπτεται από την κρατική τηλεόραση, ενώ το πρωτάθλημα πάλι καλά που ξεκίνησε με κάτι μήνες καθυστέρηση.

Ο ΟΠΑΠ έδωσε 1.5 εκ. για ομάδες της Α’, ενώ για τη Β’ περίσσεψε το ποσό των 250000 ευρώ για κάθε μία. Δε διαφωνεί κανείς πως για τους τελευταίους της κατηγορίας σημαίνει πως θα έχουν πετρέλαιο για τις μετακινήσεις, αλλά για ομάδες όπως η Ξάνθη, ο Λεβαδειακός, ο Ιωνικός και για τις υπόλοιπες είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Ο φόβος στο Δοκίμι πλέον δεν είναι η επίσκεψη στη Β’ για μία χρονιά. Το έκανε ο ΠΑΣ Γιάννινα car.gr, το έκανε ο ΟΦΗ, το έκαναν και άλλοι. Το πρόβλημα είναι πως με πρόχειρους υπολογισμούς μία απουσία ενός έτους από τη μεγάλη κατηγορία θα στερήσει 1.5 εκ. από τον ΟΠΑΠ, 2+ εκ. από το τηλεοπτικό συμβόλαιο και περίπου 300 χιλιάδες ευρώ από τους χορηγούς.

Το ταμείο για το Σεπτέμβρη θα είναι πάνω από 4 εκατομμύρια. Δεν είναι δύσκολο να φαντασθεί κανείς πόσα κορμιά έχουν να πέσουν για το ποιος θα πρωτοανεβεί στην Α’, αλλά δεν είναι επίσης δύσκολο να υπολογίσει κανείς πόσο πιο δύσκολο θα είναι για μία ομάδα που ανεβαίνει να ανταγωνιστεί μια Λαμία και έναν Απόλλωνα, που θα έχουν 1-2 χρόνια σχεδιασμού με έναρξη τα 4 εκατομμύρια.

…και στους υπολογισμούς δε μπαίνουν καν τα συμβόλαια που θα «σπάσουν» αυτόματα με τον υποβιβασμό.

0 0 ψήφος
Βαθμολογήστε το Άρθρο
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Ενσωματωμένες παραθέσεις
Δείτε όλα τα σχόλια