Αρχική Ροή Κύρια Ειδησεογραφία ΟΦΗ – Παναιτωλικός: Αποστολές/Ανάλυση

ΟΦΗ – Παναιτωλικός: Αποστολές/Ανάλυση

ΟΦΗ - Παναιτωλικός
ΟΦΗ - Παναιτωλικός

Ο ΟΦΗ και ο Παναιτωλικός είχαν δύσκολες μέρες με τις ήττες τους στα επιμέρους τους παιχνίδια. Ο μεν Παναιτωλικός είχε μία δύσκολη δοκιμασία απέναντι στο διαβασμένο ΠΑΣ Γιάννινα car.gr, ο δε ΟΦΗ έδειξε να τα χάνει για τρία λεπτά στο παιχνίδι με τον Εργοτέλη, όπου δέχθηκε δύο τέρματα για το τελικό 2-0.

Και οι δύο ομάδες είχαν απουσίες σε αυτά τα παιχνίδια. Ο ΟΦΗ έπαιξε χωρίς το Χουάν Νέιρα, τον «βράχο» στο κέντρο του ΟΦΗ και οι Σόουζα, Τσιλιανίδης ακολουθούσαν πρόγραμμα αποκατάστασης από προηγούμενους τραυματισμούς. Όλοι αυτοί αναμένονται να έχουν επανέλθει μέχρι το τέλος της εβδομάδας, για το Νέιρα αυτό είναι σίγουρο, ενώ για τους υπόλοιπους υπήρχε μεγάλη πιθανότητα πλήρους ετοιμότητας μέχρι το παιχνίδι του Σαββάτου.

Για τον Παναιτωλικό το απουσιολόγιο είχε δύο μεγάλα ονόματα, αυτό του Μάζουρεκ και του Ματσόλα. Ο Μάζουρεκ έφερε πολύ ταχύτητα στον άξονα της επίθεσης κάνοντας δύσκολο το έργο των αμυντικών του Αστέρα, παρόλο που δεν κατάφερε να πετύχει τέρμα ο Παναιτωλικός. Ο Ματσόλα δεν έχει παίξει στα δύο σημαντικά φιλικά που έδωσε η ομάδα στο Αγρίνιο, λόγω μικροτραυματισμών. Και οι δύο τους όμως αναμένονται να είναι 100% έτοιμοι για το παιχνίδι του Σαββάτου, καθώς προπονήθηκαν ατομικά την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά ήταν σε κανονικούς ρυθμούς.

Αποστολή Παναιτωλικού

1η Αγωνιστική: ΟΦΗ - Παναιτωλικός: Αποστολή Παναιτωλικού
1η Αγωνιστική: ΟΦΗ – Παναιτωλικός: Αποστολή Παναιτωλικού

Ματσόλα και Μάζουρεκ επανήλθαν σε κανονικούς ρυθμούς από την προηγούμενη εβδομάδα και εντάχθηκαν στην σημερινή αποστολή κανονικά. Από την άλλη πλευρά, Περέιρα και Μεντίνα είναι τραυματίες και θα παραμείνουν στο Αγρίνιο.

Ο Μάκης Χάβος επέλεξε του ακόλουθους ποδοσφαιριστές για να ταξιδέψουν στο Ηράκλειο: Κνετ, Βάντερσον, Καρασαλίδη, Ταχάρ, Μάζουρεκ, Ματσόλα, Ντάλσιο, Ντίας, Αριγίμπι, Ντουάρτε, Άλβαρεζ, Μελίσσα, Σκιαδά, Τζανακάκη, Βέργο, Μεντόσα, Τσιγγάρα, Μαλή, Λιάβα και Κωνσταντόπουλο.

Αποστολή ΟΦΗ

1η Αγωνιστική: ΟΦΗ - Παναιτωλικός: Αποστολή ΟΦΗ
1η Αγωνιστική: ΟΦΗ – Παναιτωλικός: Αποστολή ΟΦΗ

Ο ΟΦΗ κατάφερε και ξεπέρασε το γραφειοκρατικό σκόπελο και έκανε το Μεγιάδο μέλος της ομάδας πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Η απόκτηση του Σολίς δεν αλλάζει κάτι στα δεδομένα του αυριανού παιχνιδιού, καθώς δε βρίσκεται στην αποστολή της ομάδας. Από τον ΟΦΗ θα λείψουν και οι Σόουζα και Τσιλιανίδης, οι οποίοι κρίθηκαν ανέτοιμοι για την ένταξή τους στην αποστολή.

Ο Γιώργος Σίμος συμπεριέλαβε τους παρακάτω ποδοσφαιριστές στην αποστολή: Waterman, Σωτηρίου, Weiss, Sakor,  Μαρινάκης, Neira, Nabi, Βαφέας, Βούρος, Διαμαντής, Νοικοκυράκης, Γιαννούλης, Figueiredo, Vaz, Sardinero, Γκαργκαλατζίδης, Στάικος, Γρίβας, Mellado, Κοροβέσης.

Η Οργάνωση και η Σύνθεση του φετινού Παναιτωλικού

Μέχρι στιγμής ο Μάκης Χάβος δεν έχει δείξει σε ποιες βάσεις θα πατήσει για την ενδεκάδα του Παναιτωλικού. Έχουμε δει το Ντουάρτε από δεξί ακραίο αμυντικό, σε ρόλο αριστερού ακραίου επιθετικού, τον Ταχάρ στα άκρα δεξιά της άμυνας, αλλά και ως αμυντικό μέσο, το Ματσόλα από αριστερό ακραίο επιθετικό στον άξονα της επιθετικής τριάδας, το Τζανακάκη στο αριστερό άκρο της άμυνας πριν την ένταξη του Βάντερσον στην ομάδα, πολλούς συνδυασμούς στο κέντρο της άμυνας και τον Τσιγγάρα αλλά και το Λιάβα ως αμυντικούς μέσους. Τέλος τον Κνετ, αλλά και τον Μελίσσα να ξεκινούν ως βασικοί τερματοφύλακες. Ο Χάβος έδειξε να θέλει να παίξει τους ακραίους πλάγιους επιθετικούς του με ανάποδο πόδι, όπως έχει κάνει αρκετές φορές με τον Αριγίμπι. Αυτό αναγκάζει τον ακραίο πλάγιο επιθετικό να συγκλίνει στον άξονα, πολλές φορές σε ρόλο δεύτερου επιθετικού.

Από τα δύο παιχνίδια του Αγρινίου (αφήνουμε εκτός αυτό του Δοκιμίου με την ΑΕ Καραϊσκάκης), βασικοί ξεκίνησαν και στα δύο παιχνίδια οι Ντίαζ, Ντάλσιο, Αριγίμπι, Τζανακάκης, Βέργος και ο Καρασαλίδης.

Ο Ντίαζ και ο Αριγίμπι έπαιξαν στα άκρα της επίθεσης και στα δύο παιχνίδια, ο Τζανακάκης δοκιμάστηκε και στα δύο άκρα της άμυνας, αλλά επανήλθε στην κανονικότητα με την προσθήκη του Βάντερσον στην ομάδα, ο Βέργος ήταν στην κορυφή της επίθεσης και ο Καρασαλίδης στο κέντρο της άμυνας.

Η επιστροφή του Μάζουκερ θα φέρει πολλές αλλαγές στην ενδεκάδα. Το αποτυχημένο πείραμα με το Μεντόζα στον άξονα της επιθετικής γραμμής (στο φιλικό με τον ΠΑΣ Γιάννινα car.gr) δεν πρέπει να επαναληφθεί και ο παίχτης χρειάζεται να επιστρέψει στο αριστερό άκρο της επίθεσης, όπου είναι και η φυσική του θέση. Ο Μάζουρεκ θα πάρει θέση πίσω από τον επιθετικό, ο Μεντόζα θα πάει αριστερά και ο Αριγίμπι θα πάει στον πάγκο.

Η επιστροφή του Ματσόλα θα σημάνει την επιστροφή του Βέργου στον πάγκο, παρόλο που ο Αργεντινός δεν έχει παίξει σε αυτά τα παιχνίδια. Η απόδοση του Βέργου, αλλά και η συνεργασία του με τον υπόλοιπο επιθετικό άξονα φάνηκε ότι δεν έχει δουλευτεί καλά στην προπόνηση, με αποτέλεσμα να μη ενεργοποιηθούν οι αυτοματισμοί που θα κάνουν τον Παναιτωλικό επικίνδυνο επιθετικά.

Ο Ντάλσιο δεν έχει κανένα λόγο να φύγει από τη μεσοεπιθετική οργάνωση του Παναιτωλικού. Δοκιμάστηκε και στα δύο παιχνίδια, ήταν αρκετά κινητικός και ο Παναιτωλικός δεν έχει άλλον σε αυτή τη θέση. Έχουμε δει το Ντίαζ να παίζει τόσο πίσω στα παιχνίδια παραμονής στην κατηγορία, αλλά με την παρουσία ΜουνιέΡόσαΆλβαρεζ στην επιθετική τριάδα.

Ο Ντίαζ είναι αυτός που διχάζει τις γνώμες ως προς το πού θα παίξει ή πού θα έπρεπε να παίζει στον Παναιτωλικό. Στα περισσότερα παιχνίδια τον έχουμε δει στο δεξί άκρο της επίθεσης. Για καλύτερη αξιοποίησή του η δεξιά επιθετική πτέρυγα είναι η καλύτερη θέση για αυτόν. Εάν ο Χάβος παίξει με κάποιον άλλον στη θέση του, τότε η μόνη θέση που μένει για τον αρχηγό είναι αυτή του Ντάλσιο και ο Ντάλσιο θα πρέπει να τραβηχτεί πιο πίσω παίζοντας ως μέσος ή αμυντικός μέσος. Δεν τίθεται θέμα τοποθέτησης του Ντίαζ στον επιθετικό άξονα, καθώς ο Μάζουρεκ έχει αποκτηθεί για αυτό ακριβώς το λόγο.

Με το Ντάλσιο και το Ντίαζ στις θέσεις που αναφέραμε πιο πάνω, πάμε πιο πίσω στη θέση του οργανωτή. Ο Παναιτωλικός δυστύχησε με τον τραυματισμό και την αποχώρηση του Σεμπάστιαν Έρικσον, βρήκε όμως άξιο αντικαταστάτη στο πρόσωπο του Αντριάν Λουσέρο. Ο Αντριάν έγινε ο συνδετικός κρίκος μεταξύ άμυνας και επίθεσης για τον Τραϊανό Δέλλα, αλλά δεν αξιοποιήθηκε το ίδιο από τους Κάστρο και Χάβο, παίζοντας, άκουσον άκουσον, μέχρι στα στο αριστερό άκρο της άμυνας. Ο τραυματισμός του έδωσε στον Τσιγγάρα και στον Ταχάρ χρόνο συμμετοχής, αλλά έφερε και το Ντάλσιο σε αυτή τη θέση όταν ο Ντίαζ έπαιζε ως μεσοεπιθετικός. Ο πιο κοντινός αντικαταστάτης του Λουσέρο σε αυτή τη θέση είναι ο Ταχάρ και ο Τσιγγάρας. Τα πειράματα με το Λιάβα ως μεσοεπιθετικό έδειξαν ότι η ομάδα χάνει στο τεχνικό κομμάτι, στα έξυπνα φάουλ, αλλά και στην οργάνωση. Ο Τσιγγάρας δεν έχει την εμπειρία για να χτυπήσει τη θέση βασικού απέναντι από τον Ταχάρ, ο Χάβος πρέπει να αξιοποιήσει τον πιο έμπειρο Ταχάρ για να εξελίξει τον Τσιγγάρα πάνω σε αυτή τη θέση και να κρατήσει το Λιάβα για πιο αμυντικές θέσεις.

Εφόσον λύσαμε το γρίφο του κέντρου, αλλά και της επίθεσης, πάμε να δούμε την άμυνα.

Ο Παναιτωλικός κράτησε τον καλό Τζανακάκη για το δεξί άκρο της άμυνας και ορθά έπραξε. Ο Μανόλης θα βγάλει πέρα όλη τη χρονιά και θα μπορέσει να πάρει ανάσες και από τους δύο μικρούς, Μεδίνα και Λιάβα.

Τα σχέδια για το αριστερό άκρο της άμυνας μετά την αποχώρηση Κέβιν περιελάμβαναν Παρρά και Περέιρα, αλλά με τα παρατράγουδα των προηγούμενων εβδομάδων αποκτήθηκε ο Βάντερσον. Ο Βάντερσον μπορεί να είναι στα 35 του χρόνια, δεν του φαίνεται όμως. Έβγαλε όλη την προηγούμενη χρονιά στο γήπεδο και είναι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση για να παίξει μέχρι του χρόνου τον Ιούνη στα επιμέρους μικρά πρωταθλήματα. Ο Περέιρα δεν υπολογίζεται για τα επόμενα παιχνίδια λόγω τραυματισμών, ενώ ο Παρράς για διαφορετικούς λόγους. Επομένως, Βάντερσον στα αριστερά της άμυνας και Περέιρα ως εφεδρικός, ο Παρράς στον πάγο μέχρι να λυθούν τα προβλήματα με τη διοίκηση.

Στο κέντρο της άμυνας ο Παναιτωλικός έχει αρκετές και καλές επιλογές. Ο Καρασαλίδης θα συνεργαστεί άψογα με το Μαλή, ενώ ο Κωνσταντόπουλος μπορεί να ξεκουράσει έναν από τους δύο επάξια. Ο Λιάβας είναι ένας από αυτούς που μπορούν να συμπληρώσουν κάποια λεπτά σε αυτή τη θέση εάν παρουσιαστούν πολλοί τραυματισμοί μέσα στη χρονιά.

Για το τέρμα ξέρουμε ποιος είναι ο Μελίσσας και αναμένουμε ακόμα περισσότερα από τον Κνετ. Για τον Κνετ είχαμε γράψει στο μέσον της προηγούμενης περιόδου για την τεράστια αλλαγή που έχει κάνει στο παιχνίδι του μετά την αποχώρηση του Κάστρο και των βοηθών του. Ο Κνετ έκανε σκληρή προετοιμασία για τη νέα χρονιά, είναι εμφανώς πιο αδύνατος από πέρυσι και στα όσα λεπτά έπαιξε, έδειξε εξίσου καλός με το Μελίσσα. Ο Κνετ δεν ξέρουμε πόσο έχει βελτιωθεί στις αποκρούσεις πέναλτι, με το Μελίσσα πήραμε μία γεύση στο 0-1 του Κρέσπι στον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης.

Με αυτά και αυτά, η ενδεκάδα που φωτογραφίσαμε με την πιο πάνω ανάλυση καταλήγει στους:

Τερματοφύλακας: Μελίσσας

Άμυνα (αριστερά προς τα δεξιά): Βάντερσον, Καρασαλίδης, Μαλής, Τζανακάκης

Κέντρο: Ταχάρ ως αμυντικός μέσος, Ντάλσιο ως μεσοεπιθετικός

Επίθεση (αριστερά προς τα δεξιά): Μεντόζα, Μάζουρεκ, Ντίαζ

Κορυφή Επίθεσης: Ματσόλα

Ανάλυση του ΟΦΗ

Ο ΟΦΗ περίμενε τα διαδικαστικά για να γίνει ο Μεγιάδο και πάλι μέλος της ομάδας και κατάφερε να το κάνει πριν το παιχνίδι με τον Παναιτωλικό. Η μεταγραφή του Σολίς δεν αλλάζει τα δεδομένα για το παιχνίδι του Σαββάτου, καθώς ο Αργεντίνος όχι μόνο έμεινε εκτός αποστολής, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση και να παίξει καθώς δεν προλάβαινε να ενταχθεί στους ρυθμούς της ομάδας.

Ο Μεγιάδο από τη δική του πλευρά έχει ως δεύτερη φύση του την συνεργασία του με το Νέιρα στο κέντρο της ομάδας. Υπήρχε μάλιστα και «γκρίνια» από την πλευρά του Νέιρα για την επιλογή του Στάικου στο κέντρο του ΟΦΗ.

Ο Εργοτέλης στο φιλικό ξεκλείδωσε την άμυνα του ΟΦΗ με κάθετες μπαλιές από τον άξονα, ενώ το πέναλτι ήρθε με σκαφτή μπαλιά από τον άξονα στην πλάτη της άμυνας του ΟΦΗ, ανάμεσα από τους δύο κεντρικούς αμυντικούς. Η άμυνα του ΟΦΗ είναι η Αχίλλειος πτέρνα της ομάδας, αλλά για να φτάσει εκεί πρέπει να περάσει πρώτα από το κέντρο.

Το κέντρο του ΟΦΗ είναι για μία ακόμη χρονιά το κέντρο βάρος της ομάδας. Είτε δούμε τους Σακόρ ή Στάικο στη θέση του αμυντικού μέσου, ή τους Νέιρα ή Ναμπί στο μεσοεπιθετικό κομμάτι της ομάδας, σίγουρα θα δημιουργηθεί μεγάλη πίεση στους αντίστοιχους του Παναιτωλικού. Ο Εργοτέλης ήταν «τυχερός» που βρήκε τον ΟΦΗ με απουσίες στο κέντρο του, ειδάλλως το παιχνίδι θα ήταν πολύ διαφορετικό. Ο Παναιτωλικός, αντιθέτως, θα βρει τον ΟΦΗ πλήρως εξοπλισμένο στο κέντρο του.

Στην επίθεση ο ΟΦΗ είναι επίσης αρκετά επικίνδυνος. Ο Φιγκουεϊρέδο είναι γνωστός από πέρσι, μπαίνει για 2η συνεχόμενη χρονιά βασικός στην κορυφή της επίθεσης, κλείνοντας στα 11 τέρματα στο πρωτάθλημα σε 24 αγώνες. Δεύτερος στις επιλογές της επίθεσης είναι ο νεοαποκτηθείς Γκαργκαλατζίδης. Ο μικρός προέρχεται από τον ΠΑΟΚ, είναι 20 ετών, είναι μεταγραφή Αυγούστου και μπήκε ήδη στο κλίμα της ομάδας. Είναι καλός με τη μπάλα στα πόδια, αρκετά καλός τεχνίτης, ενώ εκτός από καθαρός επιθετικός μπορεί να παίξει στο αριστερό και στο δεξί άκρο της επίθεσης.

Οργανωτικά οι φάσεις ξεκινούν από τον τερματοφύλακα και περνάνε είτε με την πρώτη ή τη δεύτερη πάσα από το μεσοεπιθετικό, ο οποίος είναι είτε ο Σακόρ είτε ο Στάικος. Την τεχνική αυτή τη δοκίμασε αρκετά ο Γιώργος Σίμος στα φιλικά του ΟΦΗ. Ο Παναιτωλικός δηλαδή θα πρέπει να τρέξει και να πιέσει αρκετά ψηλά για να αναγκάσει τον αντίπαλο σε λάθη. Το ίδιο

Το σύστημα του ΟΦΗ είναι το ίδιο που χρησιμοποιεί και ο Μάκης Χάβος, 4 στην άμυνα, 2 στο κέντρο με μεσοεπιθετικό και αμυντικό μέσο, 3 στην επιθετική γραμμή και ένα μοναδικό προωθημένο. Το σύστημα αυτό θα ισορροπήσει το παιχνίδι και η διαφορές θα δημιουργηθούν από το πόσο καλά οργανωμένη είναι η κάθε ομάδα, πώς έχει δουλέψει του αυτοματισμούς της, αλλά και από την ποιότητα των ποδοσφαιριστών.

Στιγμιότυπα του φιλικού ΟΦΗ – Εργοτέλης:

Αυτό που θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν είναι ότι ο ΟΦΗ παίζει με το μυαλό του στον αγώνα της Πέμπτης 17/9 με τον Απόλλωνα Λεμεσού, όπου παίζει τα ρέστα της περσινής χρονιάς. Ο Γιώργος Σίμος θα δώσει περισσότερη βαρύτητα στο παιχνίδι για το Europa, το οποίο είναι μονό και σε περίπτωση νίκης θα δώσει και το επόμενο στο Ηράκλειο, δίνοντας το πλεονέκτημα στους Κρητικούς να μπουν στη διοργάνωση.

5 1 ψήφος
Βαθμολογήστε το Άρθρο
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Ενσωματωμένες παραθέσεις
Δείτε όλα τα σχόλια